Graffiti workshops alleen voor kinderen?

Echt niet! Ben je opzoek naar een creatief bedrijfsuitje, een gezellig vrijgezellenfeestje, of een teambuildings uitje? Dan ben je hier aan het juiste adres!

 

vrijgezellen feest graffiti workshop

 

De opties

Je kunt tijdens deze workshop werken aan een eigen of een gezamenlijk graffiti kunstwerk. Tussendoor een wijntje of een biertje, of wat sterkers is geen probleem. Dit mag jezelf mee nemen, maar in overleg kan dit ook door ons worden geregeld! Dit geld ook voor drinken, hapjes, broodjes of lunch.

 

Vrijgezellenfeestje?

Geen stripper, karten of lasergamen maar lekker creatief bezig zijn. Niet alleen wordt het heel gezellig! maar je gaat ook met je eigen werk mee naar huis! Klik hier voor meer informatie!

Teambuilding?

Een goed team kan bepalend zijn voor het succes van een organisatie. Door creatief met elkaar bezig te zijn wordt de teamband versterkt. Laat je team aan de slag gaan op een gezamenlijke plaat of allemaal apart een plaat in een gekozen thema of style! Klik hier voor meer informatie!

Geen ervaring met graffiti?

Dat is geen enkel probleem, de basis van graffiti is heel makkelijk op te pakken en natuurlijk geven wij van te voren een uitgebreide uitleg over hoe je de materialen veilig en goed kunt gebruiken. Er kan eigenlijk niets fout gaan aangezien alle fouten te herstellen zijn. Je kan namelijk met elke kleur of een andere kleur. Met zwart kun je over wit spuiten, maar ook andersom.

Maar ik ben helemaal niet creatief...

Daar geloven wij helemaal niet in bij Graffiti for You. Wij zien jou als een challenge. Heb je geen ideeën of inspiratie? Zie je de persoon naast je al hele kunstwerken maken en heb je zelf geen idee waar je moet beginnen?Laat het ons vooral weten, wij helpen je met ideeën bedenken en een opzet te maken!

Waar vind de workshop plaats?

 

De workshops vinden vaak plaats in mijn atelier, deze is gevestigd aan de Marslanden sinds 2016. Dit is een grote overdekte ruimte met afzuiging. Benieuwd naar het atelier? klik dan hier voor foto's! De workshops kunnen ook op locatie gegeven worden. Het is hierbij wel handig dat er een overdekte ruimte is, of dat er tenten zijn mocht het gaan regenen. Deze kunnen eventueel ook geregeld worden door ons!

 

Hoe gaat de workshop in werking?

 

Bij de workshop geef ik van te voren een duidelijke demonstratie. Hierbij leg ik uit hoe je de graffiti gebruikt, en met welke stappen je een mooi eindresultaat krijgt. Bij het spuiten heb je een schort aan. De kans dat je verf in je kleren krijgt is klein, maar het is goed om te weten dat de verf niet uit je kleren gaat! Verder zijn er eventuele handschoenen en mondkapjes. Na de demonstratie gaan we schetsen, want wat je ga je op je bord zetten? de keuze is groot, je kan kiezen uit je naam, maar ook zien we vaak woorden als, smile, love, home, cool, family, happy, of een voetbal(club), of bedrijfsnaam.We werken op een MDF bord van 122 x 61cm. (Er zijn ook andere opties! klik hier voor meer informatie) Als de schetsen klaar zijn, brengen we vaak nog even snel de belangrijkste punten omhoog als het gaat om veiligheid. En dan kan de workshop beginnen!

En de begeleiding?

Tijdens de workshop lopen wij altijd rond om te helpen. Soms helpen we bij het opzetten van de schets als dit nodig is. En wij zijn er altijd voor eventuele vragen! De laatste stap van je graffiti werkstuk is de outline, deze wordt vaak ook door ons gezet omdat dit meer iets is voor de ervaren graffiti spuiter. Maar dit mag natuurlijk ook zelf gedaan worden!

Hoelang duurt een workshop?

De workshops duurt een 1,5 tot 2 uur, dit is afhankelijk van de groep.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Klik hier om naar het contactformulier te gaan.

STAGIAIR GEZOCHT

graffiti for You zoek stagiair

STAGIAIR GEZOCHT

Ben jij opzoek naar een mega saaie en inspiratieloze en/of van negen tot vijf stageplaats? Lees dan niet verder.

Zoek jij een leuke en creatieve uitdaging? Dan is dit misschien wel iets voor jou! Graffiti for You is opzoek naar een multimedia of audiovisuele stagiair die in de periode van september 2020 tot februari 2021 mee wil draaien bij Graffiti for You. Volg je een andere opleiding en kun je je wel vinden in het onderstaand profiel, neem dan gerust contact op!

Graffiti for You, gespecialiseerd in het geven van workshops, aanbrengen van muurdecoraties en het maken van graffiti schilderijen. Ook geven wij graffiti demonstraties op verschillende festivals en geven wij les op basis- en middelbare scholen. Tijdens deze stage draai je mee in een klein bedrijf. Hierdoor heb je de mogelijkheid om mee werken aan diverse projecten. Je ondersteunt op het gebied van ontwerpen, het maken van een wekelijkse video's, het bijhouden van de social media kanalen en het schrijven van blogs. Daarnaast help je met het spuiten van projecten en begeleiden van graffiti workshops. Al met al een heel gevarieerde stage, waar elke dag anders is.

Waar is Graffiti for You naar opzoek?

 • Een gemotiveerde sociale teamspeler.
 • Iemand die voor groepen durft te staan.
 • Een creatieve denker.
 • Iemand die overweg kan met de Adobe pakketten.
 • Iemand die ervaring heeft met editten.
 • Woonachtig in de buurt van Zwolle.
 • Rijbewijs is een pre.
 • 4 of 5 dagen per week.

Wat biedt Graffiti for You jou?

 • Een leerzame stageperiode, waar echt de tijd wordt genomen om je wat te leren.Veel gezelligheid
 • Informele werksfeer
 • Kans op een baan na de stageperiode.
 • Elke vrijdag een lekker lunch en een vrijdag middagborrel.
 • Natuurlijk een stagevergoeding
 • De mogelijkheid om je creativiteit verder te ontwikkelen.
Lijkt jou dit leuk? stuur een mail naar: info@graffitiforyou.nl met daarin jouw CV, portfolio en laat me weten wat je graag zou willen leren. En.... je solliciteert bij een graffiti bedrijf, maak er een leuk informeel bericht van!

MEGA project Ermelo

Waar het allemaal begon..

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van Bert Mondria, hij is een projectmanager van het bouwbedrijf BAM. En hij was op dit moment bezig met het begeleiden van een groot project in Ermelo, de verbouwing van het gemeentehuis. Het doel is om het gemeente huis duurzamer en energie neutraal te maken. In het plan van aanpak was afgesproken dat de kinderen van Ermelo op een creatieve manier betrokken zouden raken met de verbouwing. Er was afgesproken dat hiervoor twee scholen in Ermelo geselecteerd zouden worden.
Dus nog even terug op het telefoontje van Bert, ik was onderweg en zat in de auto toen Bert mij belde met dit plan. Hij vroeg of ik het zag zitten om mee te helpen aan dit grote project. Plat gezegd ging hij over het geld, en ik zou de rest regelen. En zo was het afgesproken.

Het plan:

Dus wat was nu eigenlijk het idee? Een bouwplaats kan wel een beetje een rommeltje zijn en om dat uit het zicht te krijgen worden er doeken op de hekken aangebracht. Die moeten eigenlijk gewoon opgevrolijkt worden! Er staat namelijk 80 meter aan ijzeren hekken om de verbouwing heen. En dit is natuurlijk niet erg leuk om tegen aan te kijken. En het idee is dus om deze 80 meter aan ijzer te veranderen in 80 meter creativiteit!
Ik ben toen samen met mijn stagiaire (Claire) naar de geselecteerde scholen in Ermelo gegaan en hier hebben we de eerste afspraken gemaakt. Het ging hier om de Koningin Juliana school en de Margriet school. Wij hadden afgesproken dat wij samen met de kinderen van de groepen zeven en acht (van beide scholen) iets leuks gingen maken. Maar hoe leuk is het als de kinderen niet alleen zouden helpen met graffiti spuiten, maar ook meedenken met het maken van de ontwerpen!

Op naar Ermelo!

Dus de eerste afspraken waren gemaakt Claire en ik zijn naar Ermelo gegaan en hebben hier een kleine demonstratie gegeven met graffiti. Hierbij hebben we uitgelegd hoe graffiti werkt, waarvoor je het kan gebruiken en hoe wij dit gaan inzetten. We hebben aan de kinderen gevraagd wat zij graag op de doeken zouden willen zien en wat zij vinden dat met Ermelo te maken heeft. Nadat de demonstratie afgelopen was zijn we verder gegaan met een teken workshop, hierbij kregen de jongeren kennis over hoe ze een graffiti moeten maken. Met die kennis konden ze aan de slag met het maken van de ontwerpen. 

Toen wij bij beide scholen waren geweest hadden wij bijna 100 verschillende kleurrijke ontwerpen , hiermee zijn we aan de slag gegaan om dit tot een geheel te maken. Veel groen, veel gezelligheid en duurzaamheid.


Claire is met deze ontwerpen aan de slag gegaan. De 100 ontwerpen moesten uiteindelijk verdeeld worden over een ontwerp van 80 meter. Beetje bij beetje kwam dit samen en uiteindelijk was het ontwerp bijna klaar. Uiteindelijk hebben wij samen nog wat dingen aangepast en toen was het ontwerp klaar.

De voorbereiding!!

Toen wij de doeken geleverd kregen zijn wij aan de slag gegaan. Wij hebben de doeken opgehangen en zijn begonnen met de 80 meter lange kleurplaat op te zetten. De ontwerpen stonden op de doeken, nu nog saai en wit, maar helemaal klaar om gespoten te worden. 

Hehe, we kunnen eindelijk echt aan de slag!

Op 22 november gingen wij naar de eerste school; De koningin Juliana school. De hekken van BAM stonden al klaar. Wij hebben snel de doeken aan de gekke bevestigd. Daarna snel door naar de klas waar de jongeren niet konden wachten om aan de slag te gaan. Daar werd de groep verdeeld over de 5 doeken en kon er worden begonnen met het spuiten. Binnen een uur waren de doeken voor het grootste gedeelte ingekleurd. Heel veel enthousiasme!! De omstandigheden waren perfect, tijdens de tweede groep kwam de zon door en was het heerlijk om buiten aan de slag te gaan.

Op 29 november gingen wij naar de tweede school; de Margriet school. Nadat we ook hier de doeken hadden opgehangen gingen wij naar de eerste klas, groep 7.  Het was iets kouder vandaag maar dat deed niets af aan het enthousiasme. Ook hier werden de groepen verdeeld en kreeg iedereen zijn eigen stukje. Snel en nauwkeurig werd er gewerkt. De tweede groep, groep 8 ging ook aan de slag en hier zag je dat er goed werd samengewerkt. 

De laatste details.

De doeken waren ingekleurd maar nog lang niet af. In het atelier werden alle doeken weer opgehangen waarna de afwerking kwam. Alle lijnen werden bijgewerkt en hier en daar konden de kleuren vlakken ook wat extra aandacht gebruiken.
Op 6 december gingen wij na het inpakken van de auto door naar Ermelo. Het kwam de hele dag met bakken uit de hemel en met een gevoelstemperatuur van -1 graad waren we heel erg bij met de hulp van BAM. Alle doeken moesten stevig aan  hekken worden gehangen. Toen alle doeken hingen zagen wij zelf ook voor het eerst het complete geheel. En wat was het MEGA VET!! 


Na dat alle doeken hingen kwamen de 4 klassen naar de hal waar de onthulling plaats ging vinden, dit zouden we buiten bij alle hekken doen maar door het slecht weer hebben we dit binnen gedaan. Hier werd het eerste doek geopend samen met de wethouder Wouter Vogelsang, Bert Mondria en alle kinderen natuurlijk! Na de onthulling van het eerste deel konden de kinderen naar buiten gaan. Er waren veel ouders op af gekomen en trots lieten de kinderen zien welk deel zij hadden ontworpen of gespoten. 
Veel leuke, enthousiaste, en blije reacties! Na de groepsfoto met alle betrokkenen gingen de jongeren tevreden naar huis. Maar ik weet zeker dat ze hier nog vaak terug gaan komen om even hun zelf gespoten kunstwerk terug te kijken! 

Foto: Hans Budding

Het Resultaat!!

Informatie over graffiti voor je spreekbeurt of werkstuk!

Vind hier alle informatie die jij nodig hebt voor je spreekbeurt of werkstuk over graffiti en alles wat daar bij komt kijken! Geschreven door een professionele graffiti artiest die ruim 13 jaar ervaring heeft met graffiti spuiten.

Wat is graffiti?

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen, teksten, illustraties of logo’s die op openbare plekken met spuitbussen worden aangebracht. Het woord graffiti komt oorspronkelijk van het woord “graffiare”  en dat betekend krassen of kerven. Vrijwel overal waar je komt zie je wel graffiti’s je kunt het vinden in je stad, in de bus, op gebouwen, treinen en andere openbare plekken. Dit komt door het grote voordeel van de spuitbus en dat is dan je het heel eenvoudig aan kunt brengen op verschillende ondergronden.

Een van de oudste graffiti werken is al 3500 jaar oud, en was gekerfd in een muur in Egypte. Er staat “Ik ben erg onder de indruk van Farao Djoser’s Piramide”. Toch word het oude Griekse alfabet door veel mensen gezien als het echte eerste graffiti.

Later hebben hebben de Romeinen dit verder overgenomen en hun begonnen met het aankondigen van Gladiator spelen en politieke uitspraken op de muur. Deze zijn trouwens nog steeds te vinden in de Italiaanse steden Pompei & Rome! Ook de Vikingen deden aan graffiti, vanaf de 12e eeuw zijn hier ook nog gekerfde werken van te vinden!

KILROY WAS HERE? Tijdens de tweede wereld oorlog begon het een rage onder de Amerikaanse soldaten te worden om overal “ Kilroy was here” te plaatsen. Deze werd meestal dan ook voorzien van het mannetje Chad waarbij het lijkt alsof hij over de muur kijkt. Hij wordt overal ter wereld nog aangetroffen. Ben jij hem al wel is tegen gekomen?

Eind jaren 60 ontstond de eerst echte vorm van graffiti zoals we die nog steeds kennen. Het werd het onder de jongeren populair om met viltstift hun schuilnaam op treinstellen en metro’s te zetten. Na dat alle treinstellen vol “geschreven” waren, was het tijd voor de buiten muren. Omdat stiften hiervoor niet geschikt waren maarte ze de overstap naar verf, eerst met kwasten later met spuitbussen.

 Begin jaren 80 verscheen ook steeds meer graffiti in Europa. De sociale onrust, de onrust in de politiek, en de opkomende subculturen zoals punk en hiphop zorgde voor een aanzienlijk hoge graffiti activiteit.

TAKI 183

Wie is Taki 183? Graffiti spuiters over de gehele wereld weten over wie het gaat. De naam met wie het allemaal begon. TAKI was de eerste graffiti artiest die beroemd werd met het spuiten van graffiti.

In de zomer van 1969 verveelde Demetrius zich. Hij woonde in Harlem en met een groep Griekse kinderen begon hij op muren zijn bijnaam te schrijven. In het begin deed hij dit vooral in zijn eigen buurt. Demetrius schreef TAKI 183. Dat was zijn een combinatie van zijn bijnaam en het blok waarin hij woonde.

In 1970 begon TAKI aan de middelbare school en begon hij TAKI 183  in metro’s en andere plekken neer te zetten.

Toen hij begon te werken als bezorger in de binnenstad, bracht hij ook pakketten naar chique plaatsen zoals de Upper east Side. Hier hield hij vaak een doos tegen de lichte palen aan en gebruikte het als dekking terwijl hij zijn naam schreef.

Een van deze tags bleef niet onopgemerkt bij de New -York -Times-verslaggever, die TAKI thuis opspoorde. Op 21 juli 1971 werd het lot van TAKI bezegeld. “ TAKI 183 Spawns Pen Pals” stond er op de voorpagina van het Times artikel. Zo werd TAKI 183 de vader van het tegenwoordige graffiti. Zijn legende groeide en geruchten verspreidde dat TAKI zelfs een auto van de geheime dienst en het vrijheidsbeeld had getagt.

In de loop van de volgende vijf jaar groeide graffiti uit tot het punt waarop het een kleurrijke stijlvolle muurschildering werd. TAKI had hier verder geen interesse in. Hij was klaar met de graffiti en ging naar de universiteit.

Dit was niet het einde van graffiti, dit werd alleen maar groter en waaide niet veel later over naar Europa, dit kwam aan in Amsterdam en verspreide zicht verder uit over heel europa.

Wel of geen vandalisme?

Daar word vandaag de dag nog steeds over gediscussieerd. Ik denk dat het moeilijk te beantwoorden is. Ik denk dat het zowel wel als geen vandalisme kan zijn. Kijk een verfbus is alleen maar het middel. Hoe en waar het gebruikt word ligt in de handen van een heleboel individuelen.

Verder is mijn mening als graffiti artiest dat het begrip vandalisme onder het kapot/stuk maken van een object valt. Graffiti maakt niets kapot. Maar er kan wel worden gediscussieerd waar het wel en niet zou moeten gebeuren. Ook vind ik dat de plaats waar de graffiti wordt gezet ook bepalend is of iets wel of geen graffiti is.

Hoe zien we graffiti nu?

Zoals je waarschijnlijk niet ontgaan bent zien we nog steeds overal graffiti. En ik, Gilbert, ben van mening dat dit ook nooit zal ophouden. Dit kan gaan van slordige namen in een wchokje bij jou op school tot super coole gekleurde pieces op straat. Graffiti word op zekere hoogte meer geaccepteerd, dit komt omdat we nu niet alleen maar illegaal bezig zijn, maar ook legaal. Toch blijft het moeilijk om rond graffiti een goeie naam te krijgen. Want er zal nog steeds worden getagd, en op plekken worden gespoten waar dit niet mag. Toch is er licht aan het eind van de tunnel want… Steeds meer mensen krijgen ook door dat er ook hele mooie en vette dingen gedaan kunnen worden met graffiti.

Graffiti for You

Gilbert Graffiti spuiter workshop spreekbeurt
Gilbert aan het werk bij Graffiti for You

Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Graffiti for You. Ooit ben ik ook illegaal begonnen Dit heb ik een aantal jaren gedaan. Op en gegeven moment kreeg ik mijn eerste betaalde opdracht kreeg, dit maakte dat ik meer tijd kon besteden aan mijn graffiti en daardoor steeds beter werd.

Het illegale heb ik nu achter me gelaten. Uiteindelijk kon ik van mijn hobby mijn werk maken. Mijn werk bestaat uit het aanbrengen van graffiti’s. Dik kan zijn op slaapkamer muren, auto’s of campers, eigenlijk kun je op vrijwel elke ondergrond een graffiti plaatsen.

Daarnaast geef ik les in het spuiten van graffiti. Dit doe ik doormiddel van workshops. In twee uur tijd leer ik de deelnemers de basis van graffiti spuiten. Ook is het mogelijk om mij in te huren voor een demonstratie, zo heb ik wel eens op een bruiloft een graffiti schilderij gemaakt voor het bruidspaar. Omdat graffiti een maatwerk product is kun je het heel breed inzetten. En zolang je iets moois maakt vindt iedereen het ook echt gaaf!

Nog even wat graffiti termen, ken jij ze al?

 • TAGS: Deze zijn je vast al wel opgevallen, een snel aangebrachte handtekening met stift of spuitbus. Deze worden soms onder een piece gezet als een soort handtekening, maar ze worden ook gebruikt om territorium te vergroten. Hoe meer tags hoe meer bekendheid.
 • THROW UP; Een of meer letters bestaande uit eem simpele lijn. Deze wordt binnen 5 minuten gezet. Het heeft dezelfde functie als een tag, maar hierbij word er ook gelet op de style. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van eenvoudige ronde letters zodat dit snel te spuiten is.
 • PIECE; een graffiti werk met veel kleuren.
 • WILDSTYLE: Een 3 dimensionale schets, waarbij letters in elkaar overlopen, er gebruik wordt gemaakt van schaduw en eventueel meerdere kleuren. Idee is dat het ontwerp heel wild is en daardoor is de tekst vaak moeilijker te lezen.
 • MASTERPIECE; Dit is een piece met alles erop en eraan, achtergrond, mooie kleurovergang, details etc. Daaraast zie je dat heir ook vaak een cartoon of uitgebreide achtergrond bij wordt gemaakt.
 • BLOCKBUSTER; Grote eenvoudige blok-achtige letters. Deze worden vaak gezien met zilver/zwart. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Hier gaat het niet om originaliteid van de letters, maar hier geldt: “BIGGER IS BETTER”
 • SILVERPIECE; Een snel opgezette piece, zilver ingekleurd met zwarte buitenrand. Soms wordt hier nog een of twee extra kleuren aan toegevoegd.
 • STENCIL ART; Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stencil van papier of karton. Hierbij is de te maken tekening van te voren uitgeknipt/gesneden. Een bekende stencil kunstenaar is Banksy.
 • BITING; Het kopiëren van een style, letters of het idee van een andere artist.
YouTube kanaal van Graffiti for You, hier kun je nog veel meer informatie vinden.

Wat heb je nodig om graffiti te spuiten?

 • Oude kleren; Als je met professionele verf gaat werken is het handig om oude kleren aan te doen. De verf gaat namelijk niet uit je kleren.
 • Mondkapje; In de spuitbussen zitten dampen, deze zijn niet goed voor je gezondheid. Sta je langere tijd in de dampen dan kan dit schadelijk zijn. Draag daarom een stofmasker met koolstof filters.
 • Handschoenen; Hierdoor komt er geen verf op je handen, je kunt het er wel afwassen, maar voorkomen is beter.
 • Oppervlak om op te painten; Een muur, cardboard, papier, anything!
 • Een schetsblok; Heeeeel belangrijk, elke goede graffiti ontstaat eerst op papier.
 • Professionele verf; Neem voor het spuiten van graffiti een spuitbus die gemaakt is voor het spuiten van graffiti. De bussen bij een bouwmarkt of action zijn een stuk minder geschikt.
 • Verschillende Caps; Er zijn verschillende caps beschikbaar. De dike van de lijn, maar ook de hoeveelheid verf kun je beïnvloeden met een capje.

Handige tips voor als je net begint!

 1. Shake shake shake je spuitbus voordat je begint met graffiti spuiten. Hierdoor mengt het pigment met het oplosmiddel en krijg je de optimale kleur je spuitbus! Dit voorkomt ook dat je cap verstopt raakt.
 2. Testen! voordat je begint test je spuitbus even, je verf kan nog niet goed gemengd zijn daardoor kan het waterig of je heel korrelig zijn.
 3. Als de cap blokkeert tijdens het spuiten, is het vaak handig om de spuitbus even goed te schudden of door te spuiten met een fatcap.
 4. Als er teveel druk op je spuitbus staat kun je de fles ook even op de kop houden terwijl je spuit, hierdoor ontsnapt er alleen gas en geen verf dit verminderd de druk.
 5. Als het buiten kouder is zit er minder druk op de spuitbussen. Dit zorgt er ook voor dat de verf er langer over doet om te drogen, hierdoor zou je last kunnen krijgen van druppels/druipers in de verf.
 6. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de wind, deze kan invloed hebben op de nevel van de spuitbussen.
 7. Begin met de schets, kleur volledig in, en doe daarna pas je out-lines.

Wanneer is graffiti spuiten strafbaar?

De meeste gemeenten en steden in Nederland hebben speciale plekken waar je graffiti mag spuiten. Doe je dit toch op een plek waar het niet mag dan ben je strafbaar.

De straf kan verschillen met hoe erg de schade is etc, je kan een boete krijgen, naar HALT gestuurd worden, strafblad krijgen, en in sommige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Nog leuke vragen om aan de klas te stellen;

 1. Heeft een van jullie ervaring met het spuiten van graffiti?
 2. Vinden jullie dat graffiti een vorm van vandalisme is?
 3. Wat denken jullie dat tegenwoordig de mening is over graffiti?
 4. Is er een graffiti naam die jullie wel eens is opgevallen?
 5. Zouden jullie ooit willen graffiti spuiten?
 6. Vinden jullie dat graffiti legaal moet worden?

Hoe is het om stage te lopen bij Graffiti for You?

Gilbert – Ook al lijkt het dat de stage periode nog maar net begonnen is ben ik al weer aan het zoeken naar een stagiaire voor de volgende stageperiode. Om een goed beeld te geven van het werk en het bedrijf heb ik Claire, mijn huidige stagiaire gevraag om dit in een blog te beschrijven.

Claire – Mijn eerste dag bij Graffiti for You was op 2 september, inmiddels zitten we in week 13 en het bevalt me heel erg goed! Ik kwam in aanraking met dit bedrijf door een oud stagiaire Sietske Vullings. Ik was nog zoekend naar een leuke stage, tot zij mij vertelde hoe vet ze het had gehad in haar stage periode. Toen was de keuze snel gemaakt!

Even voorstellen…

Ik ben Claire en zit in mijn derde jaar op het Cibap in Zwolle. Ik volg hier de opleiding restauratie-decoratie schilder. En zit in mijn een-na-laatste jaar. Voordat ik deze stage begon had ik geen ervaring met graffiti en ook geen idee hoe breed graffiti ingezet kon worden.

Nadat ik mijn brief en CV had opgestuurd mocht ik op gesprek komen, dit verliep goed en op op 2 september beginnen met mijn stage bij Graffiti for You. Op mijn eerste dag kreeg in rondleiding in het atelier. Waar alles lag, waar je verf aanvulde, waar de caps lagen en meer. Daarna ging ik mee naar mijn eerste opdracht; een stencil workshop op een middelbare school. Hierbij maak je aan de hand van zelf gesneden stencils een gaaf kunstwerk met graffiti.

Ervaring met graffiti?

Nee die had ik niet, Ik had wel eens met action spuitbussen in oude gebouwen wat gemaakt. maar dit is absoluut niet te vergelijken met de materialen die ze bij Graffiti for You gebruiken. Deze verf is dekkend en van betere kwaliteit. Ook is dit niet te vergelijken met schilderen of tekenen. Met graffiti kan je namelijk geen kleuren mengen. Ook is de afstand van je bus met je ondergrond erg belangrijk. Wil je een brede lijn moet je meer afstand houden dan als je een dunne lijn wilt. Ook is je snelheid belangrijk. en zo zijn er meer dingen.

Graffiti breed inzetten;

Voordat ik Graffiti for You kende had ik geen idee dat je graffiti op zo’n brede manier kon inzetten. Ik kende het van de straat, van graffiti-tags, en van mural-art. Maar had het nooit mee gekregen in de vorm van een workshop, een slaapkamer werk of zelfs op auto’s. Ik vond het erg leuk om te zien dat zelfs jonge kinderen iets gaafs konden creëren. Ook ga je er als stagiaire vanuit dat je niet bij elke stageplek meteen mee kan draaien in het werk. Maar de basis was snel op te pakken. Dat maken de workshops ook zo ontzettend leuk, veel denken het niet te kunnen en verbazen zich zelf vaak tijdens de workshops met wat ze gemaakt hebben.
Benieuwd wat wij allemaal maken? Bekijk dan deze link: KLIK!!

Geduld hebben met je werk

Ik heb wel geleerd dat bij graffiti de samenhang pas komt op het eind, bij de afwerking. Je maakt een schets, je kleurt de schets in, en dan je achtergrond. Pas als je alles hebt ingekleurd wordt alles omlijnd en komt je ontwerp weer helemaal naar voren.  In het proces zal je ontwerp misschien een beetje verdwijnen, je schetslijnen zullen misschien een beetje wegvallen en dus ook je letters. En je zult er dan eigenlijk op moeten vertrouwen dat hij bij de afwerking pas weer goed naar voren komt.

Stage lopen bij Graffiti for You

Dat was voor mij ook een leerproces, dat je moet wachten met het bijwerken. En je moet vertrouwen dat het uiteindelijk weer goed komt. Net zoals dat elke fout met graffiti te herstellen is. Je kan namelijk met elke kleur elke kleur overlappen. Met zwart over wit maar ook met wit over zwart.

Vertrouwen hebben in het proces

Wat ook leuk is aan graffiti is dat er geen leeftijd limiet aan vast zit. Als je een bus kan vasthouden dan kan je spuiten. Bij alle workshops zit er altijd iemand bij die denkt dat hij of zij het niet kan, of niet creatief genoeg is. En aan het eind van de workshops gaan ook die mensen met een super gaaf resultaat naar huis. Graffiti is namelijk geen sport, of vak waar je fouten mee kan maken. En natuurlijk schiet je wel is uit, ga je naast je lijnen of hou je je spuitbus iets te dichtbij en krijg je een druiper. Maar zoals ik net al noemde kan je eigenlijk geen fouten maken. Alles is te herstellen.

En ik denk dat als mensen dat eenmaal weten de druk er ook af is, want hoe fijn is het om ergens mee bezig te zijn wetende dat je geen fouten kan maken? Vind je je donkerblauwe letter toch niet zo mooi? Dan ga je er gewoon weer overheen met geel. Want zo makkelijk is het.

In deze stage…

In deze stage heb je veel variatie, je werkt met verschillende doelgroepen, verschillende workshops en verschillende locaties. Eigenlijk is vrijwel geen dag hetzelfde. Je kan een dag bezig zijn met ontwerpen maken voor slaapkamers, schetsen, en blogs schrijven. Of een dag onderweg zijn van slaapkamers tot workshops op locatie.  

Wat heb ik meegekregen?

Tijdens deze stage heb ik geleerd om georganiseerd te werken. Alles werd gepland, georganiseerd en gesorteerd. Als je bedrijf zo gevarieerd is zul je de dingen die je kan sorteren of in een routine kan doen inzetten. Dit scheelt namelijk tijd. Ook heb ik geleerd om erop te vertrouwen dat alles rondom graffiti te herstellen is. Tijdsgebonden te werken. Leren om te gaan met het programma photoshop. Mijn ideeën op te schrijven en in een plan te verwerken, klantgericht te werken, en omgang met verschillende doelgroepen.

Niet alleen een hobby, maar ook een onderneming

Ook leerde ik dat van een hobby je eigen bedrijf maken niet alleen bezig zijn met je hobby is, maar ook hard werken, veel ondernemen, veel reizen en boven al altijd 110% geven. Dit zie je goed terug bij Gilbert die is dagen lang bezig, soms staat hij ermee op en gaat die ermee naar bed. En dat is iets wat je niet moet onderschatten als je ooit graag een eigen bedrijf wil starten.

Het leukste bij de stage van Graffiti for You was voor mij echt de workshops. Ik vindt het echt leuk om met kinderen te werken. Dit komt denk ik ook omdat kinderen heel enthousiast zijn en dit ook echt aan alles laten merken. Tijdens mijn stage heb ik mee mogen doen met veel vette projecten. Spandoeken, slaapkamers, logo’s, kinderfeestjes, workshops, en zelfs een caravan.

Deze stage is een aanrader omdat;

Je er veel energie uithaalt, het een leerzame stage is ook naast het leren van het vak graffiti. Je hebt ontzettend veel variatie in je werk, je een leuke creatieve stage hebt, Er met jou ideeën & ontwerpen iets wordt gedaan. Je wordt behandeld als een werknemer. En daarnaast ook ervaart en leert hoe het is om in een bedrijf mee te draaien.

wat is handig om te kunnen/weten als je wil stage lopen bij Graffiti for You?

 • Je vind het leuk om met kinderen te werken.
 • Je bent klantgericht
 • Je bent creatief
 • Je bent in bezit van een laptop
 • Je bent in bezit van het adobe pakket
 • Je begrijpt de basis van photoshop
 • Je bent enthousiast!
 • Je bent niet camera-shy (ivm social media)

Ben je geïnteresseerd in een stage bij Graffiti for You?

Stuur een mail en vertel wie je bent, (Geen CV, tenzij je een heel mooie hebt) en motivatie naar; info@graffitiforyou.nl

Graffiti For You is op zoek naar een stagiair!

Wat biedt Graffiti for You
Een super gave, maar vooral leerzame stageplek waarbij je mee draait in een klein bedrijf en daardoor alle verzetten van het vak meemaakt! 
We gaan bezig met het spuiten van muren, geven van workshops en maken van schilderijen. Daarnaast help je bij de voorbereiding van de opdrachten. Dit kunnen workshops, demonstraties of muurdecoraties zijn. 
Ook help je met het maken van ontwerpen en vormgeven van verschillende social media uitingen, hiervoor gebruiken we beeld en video. 

Wat zoekt Graffiti for You
– Creatieveling 
– Niet bang is om voor een groep te staan
– Ervaring Beeld en video bewerking 
– Ervaring met graffiti is een pre 

Wat moet je doen? 
Stuur geen cv, maar een leuke informele mail naar: info@graffitiforyou.nl. 
Vertel wie je bent en laat daarin je creativiteit lekker los, stuur me links van je social media accounts en laat je werk zien! 

Nieuwe stagiaire!

Mijn naam is Sietske Vullings, ik ben 19 jaar en zit in het derde jaar van Cibap, restauratie en decoratie. Ik loop nu stage bij Graffiti for you bij Gilbert.

Op creatief vlak hou ik van tekenen, schilderen en soms zelfs met hout werken. In mijn vrije tijd ben ik vaak in het water te vinden, het liefste in de zee. Daarnaast hou ik van muziek maken, in mijn geval gitaar en piano. Ik hou erg van avontuur en reis daarom vaak. Ik ben erg benieuwd wat ik tijdens deze stage allemaal ga ontdekken.

Sietske Vullings

Graffiti; Vandalisme of Kunst!?

Als je deze vraag aan mensen stelt, of hem opzoekt op het internet krijg je een hele boel verschillende antwoorden. De een vind graffiti een prachtige vorm van kunst terwijl de ander het als vandalisme beschouwd. De scheidingslijn tussen deze twee totaal verschillende antwoorden is echter maar klein. Hierbij neem ik niet alleen de persoonlijke mening, maar ook de kunstvorm mee in mijn vraag. Denk hierbij aan de plek, de kunstvorm zelf, maar ook is de mening van de mensen zelf is hierin belangrijk. De een zal bij graffiti denken aan een prachtig gekleurde Street art, terwijl de ander denkt aan zijn onder gekalkte deur.

mijn mening

Zelf denk ik dat het ook je manier van kijken is. Voor mij persoonlijk is graffiti een heel breed concept. Graffiti kan een spreekbuis zijn, een manier om belangrijke kwesties aan het licht te brengen, je een ander perspectief te geven, het opvrolijken van plekken, maar bij graffiti horen ook de tags op de illegale plekken. Zelf denk ik dat het ook je manier van kijken is. Voor mij persoonlijk is graffiti een heel breed concept. Graffiti kan een spreekbuis zijn, een manier om belangrijke kwesties aan het licht te brengen, je een ander perspectief te geven, het opvrolijken van plekken, maar bij graffiti horen ook de tags op de illegale plekken. Ik geloof dat er veel mensen zijn die de grote graffiti stukken onderscheiden van de losse tags (het afbakenen van territorium met je naam). Ook denk ik dat er een groot deel hangt aan eigen mening. Sommigen zullen een grote gekleurde graffiti op een groot grijs flatgebouw een toevoeging aan de omgeving vinden. Terwijl anderen het mooi vonden zoals het was.

De mensenmening

Online zijn er ook veel verschillende meningen over graffiti te vinden. Mensen vinden het taggen over het algemeen helemaal niks. Terwijl ze over de grote kleurrijke werken lovend spreken. Ook de plek is een belangrijke factor voor de meeste mensen. Maar laten we even terug gaan naar de betekenis van kunst. Want wanneer valt iets onder kunst? Kunst is iets wat je aan het denken zet, iets wat je intrigeert, verrast of je boos maakt. Kunst is er om emoties op te roepen en om over te discussiëren. Dus als jij een mooie mural art ziet, of een trein die onder is gespoten en je voelt hier iets bij, of je discussieert hier over met een vriend valt het “ technisch” gezien onder kunst.. toch? Ik begrijp dat deze manier van kijken vreemd kan zijn. Maar het is wel iets waar veel mensen niet bewust van zijn. Waarom valt alles wat in een gebouw, achter glas onder kunst, maar zou iets dat buiten en openbaar op een muur gemaakt is niet in dezelfde categorie kunnen vallen?

TAKI 183

Klik hier om meer over TAKI 183 te weten te komen!

Graffiti is in zijn vroege jaren begonnen met TAKI waar ik het in een van de vorige post over heb gehad. TAKI is eigenlijk het taggen begonnen, en dat balletje is gaan rollen. Omdat veel mensen het taggen als vandalisme ervaren. Heeft dit waarschijnlijk gezorgd voor de negatieve associatie.

Ik denk dat er altijd een taboe voor graffiti zal blijven bestaan. Of jij nu een graffiti fanaat bent of juist helemaal niet. Misschien helpt het je de volgende keer als je graffiti ziet te denken; wat zou ik ervan vinden als het op papier zou staan?

Een antwoord…

Verder, heb ik geen duidelijk antwoord op je vraag. Ik denk dat graffiti een brede kunstvorm is die zowel buiten als binnen, legaal als illegaal zal blijven doorgaan. Mensen zullen er over blijven praten en discussiëren want de meningen over graffiti lopen nou eenmaal ver uiteen. Je zou dus kunnen zeggen dat het onder beide categorieën valt.

Ik denk dat bij Graffiti for You het taboe bij veel mensen ook doorbroken wordt tijdens de workshops. Doordat je er zelf een positieve ervaring mee hebt creëer je onbewust ruimte om er ook het goede in te zien. In mijn vorige blog lees je over een groot project dat ik heb gedaan in Ermelo. Hier wordt ook veel getagt. Er was hier dus een slechte associatie met graffiti. Deze hebben wij hopelijk ook een beetje kunnen doorbreken door te laten zien hoe je graffiti ook kunt inzetten! Benieuwd naar het project in Ermelo? Klik dan hier!

En wat is jou mening over graffiti? is het vandalisme of kunst? Laat het weten in de reacties!

Making of “Minecraft graffiti slaapkamer” voor Daan.

Daan, is een groot van van het online spel Minecraft. Onderander bekende Nederlander Enzo Knol speelt dit spel ook en maakt er dagelijks een vlog over. Om Daan zijn nieuwe slaapkamer helemaal om te toveren tot een heuse game kamer is op een van zijn muren een Minecraft graffiti gespoten. Het ontwerp is gebaseerd op het logo van het spel.

video Minecraft graffiti

Om een beeld te gegeven hoe deze graffiti slaapkamer is gespoten is er een timelapse video gemaakt.

Ben jij geen gamer, maar zou je wel een gave graffiti slaapkamer willen hebben. De prijzen starten vanaf €170,00! Je kunt zelf bepalen wat er op de muur komt te staan en in welke kleuren het moet worden gespoten. Helemaal uniek en volledig opmaat!

Meer informatie daarover kun je HIER vinden

Super gave graffiti muur voor Walibi Holland

Inmiddels als even geleden, maar ik heb een super toffe muur mogen spuiten voor WALIBI!

Nu krijg ik vaak de vraag “hoe komt Walibi bij jou?”

Dat zal ik even kort uitleggen: Ik kreeg in september een aanvraag van Walibi of zij een workshop graffiti bij mij konden volgen, dat kon natuurlijk. Een tijdje later zijn ze met een groep van ongeveer vijfentwintig werknemer van het kantoor bij mij in het atelier in Zwolle langs geweest voor de graffiti workshop. Aan het eind van de graffiti workshop waren ze allemaal zeer tevreden met de kunstwerken die ze hebben gemaakt en enthousiaste reacties. Daarnaast kwamen ze met de vraag bij mij of ik dit ook in opdracht deed, waarom mijn antwoord direct was: JA ZEKER! Vervolgens hebben we een afspraak gemaakt om in Walibi een keer te kijken om welke muur het gaat. Toen hebben we ook gelijk besproken wat er op de muur moet komen en kreeg ik het merk kader mee, (een boek met alle details over de nieuwe campagne).

Schetsen

Daarna ben ik aan de slag gegaan met een ontwerp, waar onder andere de nieuwe slogan “dare to get real” in verwerkt moest worden. Omdat dit nog bij niemand bekend was mocht ik hier over ook niks naar buiten communiceren. Omdat de muur 28 meter lang was en 2 meter breed heb ik een schets gemaakt van letterlijk 1,5 meter. Na dat deze goed gekeurd is ben ik twee weken voor de opening van het nieuwe seizoen bij Walibi aan de gang gegaan. 3 dagen later heb ik met hulp van Niels deze wand gecreëerd.

Making off, filmpje ook gemaakt door Graffiti for You

Leuke details over de graffiti muur :

 • totaal 67m2
 • 40 uur uitvoerende uren
 • 10 voorbereidende uren
 • filmpje is 21 keer gedeeld
 • filmpjes is 6700 keer bekeken
 • filmpje heeft een totaal bereik van 16.850 mensen op facebook
 • 186 likes op facebook