Een doodlegrid? Wat is dat nou? Bijna bij elk project van ons komt deze term terug, bij de kapsalon in Spijkenisse, bij de klimmuur in Deventer noem het maar op. Maar wat is dit nou? En waar is het goed voor?

Waarom een doodlegrid gebruiken?

Stel je voor, je wilt een kunstwerk maken, maakt niet uit waarop hout, canvas, noem maar op. Je hebt hiervoor al iets ontworpen op een los papiertje, of misschien in je schetsboek. Alleen is dit ontwerp niet op schaal en ook niet op de juiste ondergrond. Dan is een doodlegrid de oplossing!
Een doodlegrid is eigenlijk een andere variant van het overtekenen met behulp van kaders.
Maar wat is nou het voordeel van zo’n doodlegrid? Met een doodlegrid hoef je niet na te denken over ‘vakje 3c’, want je maakt talloze unieke doodles op je ondergrond.

doodlegrid

Wat zijn doodles?

Doodles kunnen van alles zijn, je kunt ze zo moeilijk en zo makkelijk maken als je zelf wilt.
Voorbeelden zijn letters of cijfers, spiralen, rechte lijnen, lijnen met bochten erin.
Links van deze tekst hebben we een voorbeeld geplaatst van doodles die wij vaak gebruiken.

Maar hoe gebruik je een doodlegrid?

Nou als eerste zorg je ervoor dat je je ondergrond correct hebt voor behandeld, anders zal je je doodles niet meer kunnen zien als je na je doodles voor behandeld.

Daarna ga je bezig met je doodles, tip van ons! Zorg ervoor dat wanneer jij een schets hebt met veel detail dat je genoeg doodles gebruikt zodat je genoeg referentiepunten hebt voor jezelf. Wanneer je denkt genoeg doodles te hebben gemaakt, maak dan een foto van je doodles.
Heb jij je schets digitaal gemaakt? Bijvoorbeeld in illustrator, photoshop of procreate, maak dan een extra laag aan, en zet hier jouw foto in. Heb je dat niet? Geen zorgen, maak dan ook een foto van je ontwerp en zet deze in een andere laag dan je doodlegrid. Zet je schetslaag op een dekking van 30%, zorg ervoor dat je je schets lijnen kan zien, maar ook je doodles.

Dan kun je met de referenties van je doodles en je schetslijnen zien waar een lijn op je ondergrond moet.

doodlegrid
stappenplan

1, Als eerste zorg je ervoor dat je je ondergrond voor behandeld met bijvoorbeeld latex verf
2, Nu maak je doodles bijv, letters cijfers of spiralen dit hoeft niet netjes te zijn.
3, Maak een foto van je ontwerp (als die niet digitaal is)
4, Maak een foto van je ondergrond met doodlegrid
5, In een foto-bewerkprogramma (o.a. photoshop en procreate) zet de twee fotos’s in twee verschillende lagen. Dus een foto in een laag en dat twee keer.
6, Zet de dekking van je laag met de foto van het ontwerp omlaag naar ongeveer 30%. Zorg ervoor dat je de lijnen van je schets kan zien maar ook je doodles van je grid
7, Nu kun je met de referencies van de punten van je doodlegrid, de lijnen schetsen op je ondergrond.

Tape of stickers?

Een doodlegrid kun je ook maken met ander referentiemateriaal. Met het klassieke doodlegrid zijn de doodles je referentiemateriaal. Dit kan ook anders, je kunt namelijk ook tape op plakken, of verschillende soorten stickers. Als je bijvoorbeeld schilders tape gebruikt kun je deze in verschillende hoeken op plakken zodat je referentiepunten maakt. Met stickers hetzelfde.
Soms is het ook zo dat het oppervlakte zelf al veel structuur heeft, dan kun je ook daar gebruik van maken. Met al deze technieken is het idee hetzelfde, je maakt een foto van je ondergrond waar je een doodlegrid op hebt gemaakt en zet die in een bewerkingsprogramma.