Wil jij nou een toffe spreekbeurt geven over graffiti? Dan hebben wij hier op een rijtje de belangrijkste informatie over graffiti die jij moet weten! We vertellen iets over de geschiedenis, echte graffiti termen en de basis van het graffiti spuiten.

Wat is graffiti nou eigenlijk?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat graffiti nou eigenlijk is. Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen, teksten, illustraties of logo’s

Nu kunnen wij hier een heel stuk schrijven over de geschiedenis van graffiti, en deze informatie is natuurlijk ook zeer belangrijk. We hebben hier dus ook al eerder een artikel overgeschreven, dus wil je deze lezen? Klik dan hier om te lezen over de geschiedenis van graffiti.

FUNFACT: Het woord graffiti komt oorspronkelijk van het woord “graffiare” en dat betekend krassen of kerven.

de eerste graffiti artist?

Het is lastig om te zeggen wie er echt is begonnen met graffiti spuiten, toch weten wij wie de allereerste bekende graffiti spuiter is, en over hem gaan wij jou wat vertellen.
De Grieks-Amerikaanse Demetrius uit New York was de eerste beroemde graffiti artist. Zijn bijnaam was ‘Dimitraki’ en daar heeft hij inspiratie uitgehaald voor zijn pseudoniem (betekenis: schuilnaam). Zijn pseudoniem was dan ‘TAKI 183’. Dit spoot TAKI dan op muren in New York.
In vijf jaar groeide TAKI zijn graffiti uit tot het punt waarop het een kleurrijke stijlvolle muurschildering werd. Na die vijf jaar was hij klaar met de graffiti en ging naar de universiteit.
Dit was niet het einde van graffiti, dit werd alleen maar groter en waaide niet veel later over naar Europa, dit kwam aan in Amsterdam en verspreide zich verder uit over heel Europa.

 

spreekbeurt
is graffiti vandalisme?

Vandalisme is het vernielen en kapot maken van spullen, is graffiti kapot maken?

Graffiti vernielt in eerste instantie niets, maar wanneer iemand een muur of object schoon wil maken, de graffiti weg wil halen. Dan kan dit schade veroorzaken aan de verflaag of laklaag onder de graffiti. Dat maakt het verhaal heel wat anders.
Niet alle graffiti is vandalisme, bij Graffiti for You maak je met een workshop een kunstwerk op een houten bord. Dan maak je dus niets kapot, en het is dan ook van jou zelf. Ook is het belangrijk om te kijken waar de graffiti is gemaakt. Het is een lastige kwestie om te bepalen welke graffiti nou kunst is en welke vandalisme.

Wil jij nou een legale graffiti maken? Dat kan! Lees dit artikel om te weten waar je aan moet denken.

graffiti termen

Om een echte kenner te zijn van graffiti moet je natuurlijk ook de termen kennen van graffiti, wij zetten de belangrijkste termen op een rijtje voor jou!

 • TAGS:Deze zijn je vast al wel opgevallen, een snel aangebrachte handtekening met stift of spuitbus. Deze worden soms onder een piece gezet als een soort handtekening, maar ze worden ook gebruikt om territorium te vergroten. Hoe meer tags hoe meer bekendheid.
 • THROW UP;Een of meer letters bestaande uit eem simpele lijn. Deze wordt binnen 5 minuten gezet. Het heeft dezelfde functie als een tag, maar hierbij word er ook gelet op de style. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van eenvoudige ronde letters zodat dit snel te spuiten is.
 • PIECE;een graffiti werk met veel kleuren.
 • BITING;Het kopiëren van een style, letters of het idee van een andere artist.
 • WILDSTYLE: Een 3 dimensionale schets, waarbij letters in elkaar overlopen, er gebruik wordt gemaakt van schaduw en eventueel meerdere kleuren. Idee is dat het ontwerp heel wild is en daardoor is de tekst vaak moeilijker te lezen.
 • MASTERPIECE;Dit is een piece met alles erop en eraan, achtergrond, mooie kleurovergang, details etc. Daaraast zie je dat heir ook vaak een cartoon of uitgebreide achtergrond bij wordt gemaakt.
 • BLOCKBUSTER;Grote eenvoudige blok-achtige letters. Deze worden vaak gezien met zilver/zwart. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Hier gaat het niet om originaliteid van de letters, maar hier geldt: “BIGGER IS BETTER”
 • SILVERPIECE;Een snel opgezette piece, zilver ingekleurd met zwarte buitenrand. Soms wordt hier nog een of twee extra kleuren aan toegevoegd.
 • STENCIL ART;Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stencil van papier of karton. Hierbij is de te maken tekening van te voren uitgeknipt/gesneden. Een bekende stencil kunstenaar is Banksy.
wanneer is graffiti strafbaar?

De meeste gemeenten en steden in Nederland hebben speciale plekken waar je graffiti mag spuiten. Doe je dit toch op een plek waar het niet mag dan ben je strafbaar.

De straf kan verschillen met hoe erg de schade is etc, je kan een boete krijgen, naar HALT gestuurd worden, strafblad krijgen, en in sommige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. 

Auto camper caravan custom Graffiti for You

nog een lijstje!

een lijstje met benodigdheden voor graffiti
 • Oude kleren;Als je met professionele verf gaat werken is het handig om oude kleren aan te doen. De verf gaat namelijk niet uit je kleren.
 • Mondkapje;In de spuitbussen zitten dampen, deze zijn niet goed voor je gezondheid. Sta je langere tijd in de dampen dan kan dit schadelijk zijn. Draag daarom een stofmasker met koolstoffilters.
 • Handschoenen;Hierdoor komt er geen verf op je handen, je kunt het er wel afwassen, maar voorkomen is beter.

 

 • Oppervlak om op te painten;Een muur, cardboard, papier, anything!
 • Een schetsblok;Heeeeel belangrijk, elke goede graffiti ontstaat eerst op papier.
 • Professionele verf;Neem voor het spuiten van graffiti een spuitbus die gemaakt is voor het spuiten van graffiti. De bussen bij een bouwmarkt of action zijn een stuk minder geschikt.
 • Verschillende Caps;Er zijn verschillende caps beschikbaar. De dikte van de lijn, maar ook de hoeveelheid verf kun je beïnvloeden met een cap.
Project Ermelo door Graffiti for You
spreekbeurt
handige tips voor de beginnende graffiti artist!
 1. Shake shake shake je spuitbus voordat je begint met graffiti spuiten. Hierdoor mengt het pigment met het oplosmiddel en krijg je de optimale kleur je spuitbus! Dit voorkomt ook dat je cap verstopt raakt.
 2. Testen! Voordat je begint test je spuitbus even, je verf kan nog niet goed gemengd zijn daardoor kan het waterig of je heel korrelig zijn.
 3. Als de cap blokkeert tijdens het spuiten, is het vaak handig om de spuitbus even goed te schudden of door te spuiten met een fatcap.
 4. Als er te veel druk op je spuitbus staat kun je de fles ook even op de kop houden terwijl je spuit, hierdoor ontsnapt er alleen gas en geen verf, dit vermindert de druk.
 5. Als het buiten kouder is zit er minder druk op de spuitbussen. De kou zorgt er ook voor dat de verf er langer over doet om te drogen, hierdoor zou je last kunnen krijgen van druppels/druipers in de verf.
 6. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de wind, deze kan invloed hebben op de nevel van de spuitbussen.
 7. Begin met de schets, kleur volledig in, en doe daarna pas je out-lines.
Graffiti spreekbeurt
Interessante vragen voor de klas
 1. Heeft een van jullie ervaring met het spuiten van graffiti?
 2. Vinden jullie graffiti een vorm van vandalisme?
 3. Wat denken jullie dat tegenwoordig de mening is over graffiti?
 4. Is er een graffiti naam die jullie wel eens is opgevallen?
 5. Zouden jullie ooit willen graffiti spuiten?
 6. Vinden jullie dat graffiti legaal moet worden?

 

graffiti for you 

Een goed voorbeeld van legale graffiti is Graffiti for You. Ooit ben ik ook illegaal begonnen Dit heb ik een aantal jaren gedaan. Op een gegeven moment kreeg ik mijn eerste betaalde opdracht kreeg, dit maakte dat ik meer tijd kon besteden aan mijn graffiti en daardoor steeds beter werd. Het illegale heb ik nu achter me gelaten. Uiteindelijk kon ik van mijn hobby mijn werk maken. Mijn werk bestaat uit het maken van graffiti’s. Bijvoorbeeld op slaapkamer muren, auto’s of campers, eigenlijk kun je op vrijwel elke ondergrond een graffiti maken.

Daarnaast geef ik les in het spuiten van graffiti. Dit doe ik doormiddel van workshops. In twee uur tijd leer ik de deelnemers de basis van graffiti spuiten en vertel ik ook wat informatie over graffiti. Ook is het mogelijk om mij in te huren voor een demonstratie, zo heb ik wel eens op een bruiloft een graffiti schilderij gemaakt voor het bruidspaar. Omdat graffiti een maatwerk product is kun je het heel breed inzetten. En zolang je iets moois maakt vindt iedereen het ook echt gaaf!

 

de graffiti winkel

Wil jij nou starten met het maken van graffiti’s? Kijk dan op de website van ‘de graffiti winkel’ alles wat je nodig hebt kun je daar vinden. Klik op de knop hiernaast om de de winkel direct te bezoeken!

de Graffiti winkel