Graffiti, je vindt het op allerlei plekken. Maar mag dat wel?

Om maar een paar voorbeelden te noemen kun je graffiti vinden op treinen, muren, elektriciteitskasten en nog zo veel meer. Maar eigenlijk mag dit natuurlijk niet, en wanneer je gepakt wordt op zo’n plek waar het niet mag start een boete bij 150 euro. Wij gaan jullie vertellen waar jij wel legaal graffiti kunstwerken mag maken, zonder zo’n boete te pakken.

legale muren graffiti spuiten zwolle
 Legale muren

We weten dus dat je niet overal graffiti mag spuiten. Maar wat mag dan wel? Daar gaan wij vandaag antwoord opgeven. Om te beginnen mag je natuurlijk op jouw eigen materiaal kunstwerken maken, denk bijvoorbeeld op zelf gekochte houten platen of een canvas. Misschien wil jij wel je eigen slaapkamermuur doen, denk hierbij wel aan je eigen gezondheid (goede ventilatie en een koolstofmasker om je luchtwegen te beschermen).

Maar hoe krijg je nou dat authentieke graffiti gevoel? Lekker naar buiten om op een muur iets moois te maken. Daar hebben wij ook iets voor! Verspreidt over het hele land zijn legale graffiti muren, plekken waar jij je creatieve zelf kan wezen. Hier zijn veel websites over te vinden, waar er bij jou in de buurt een muur is.

LEGAL-WALLS.NET

Wij delen deze site voor jullie zodat jullie veilig  en legaal aan de slag kunnen gaan. Wees er wel bewust van dat deze sites soms niet meer helemaal up-to-date zijn, check daarom altijd bij de gemeente of deze muren nog legale graffiti plekken zijn als jij ook gebruik wil maken van deze muren.

Ongeschreven graffiti regels

Zoals in de titel al aangegeven was gaan we het ook hebben over ongeschreven regels. Wat zijn ongeschreven regels? En welke gelden op deze legale muren? Wij gaan dat even op een rijtje zetten voor jullie!

Om te beginnen, wat zijn ongeschreven regels? Nou dat zijn regels waar geen officiële straf opstaat. Je maakt mensen, en in dit geval graffiti-artiest, niet blij als je deze regels niet volgt.
Dus wil je mensen te vriend houden kun je die ongeschreven regels het beste volgen!

Ten eerste, legale muren zijn er weinig dus de legale muren staat eigenlijk altijd wel wat op. Hoe ga je hier mee om? Het is best respectloos om over het werk van een artiest heen te spuiten. Als een kunstwerk nou al zo oud is dat bijvoorbeeld de verf loslaat of er beschadigingen zijn ontstaan mag jij best iets moois over dit werk heen zetten.
Dus regel 1: spuit altijd over het oudste werk op de muur.

Wat ook echt niet kan is jouw ‘tag’ op het werk van een ander zetten. Wat betekent dat?
Zoals is misschien hebt gelezen in een artikel dat we eerder hebben gepost is een ‘tag’ eigenlijk een snelle handtekening die een graffiti-artist onder zijn werk kan zetten om dat werk te claimen als zijn werk. Dus je kunt je vast wel voorstellen hoe vervelend het is als iemand anders er vandoor gaat met jouw werk.

En de laatste regel die wij behandelen gaat over iemand anders zijn werk overspuiten. Als je dan toch het werk van een ander moet bedekken, bedek dan de hele schildering. Haal niet maar een klein hoekje weg. Dit is zodat andere mensen niet maar een half werk zien van een kunstenaar.

Begeleiding

Nu je weet waar je mag graffiti spuiten is het ook handig om te weten hoe je een mooie graffiti kan maken. Graffiti for You verzorgd workshops waarbij je onder begeleiding van een professionele graffiti artiest de fijne kneepjes van het vak kunt leren. We nemen de beste materialen mee en helpen je stap voor stap om een mooi kunstwerk te maken. Omdat je op een groot bord werk kun je uiteindelijk je eigen kunstwerk ook mee naar huis meenemen.

Interesse kijk is op de workshop pagina.