Informatie over graffiti voor je spreekbeurt of werkstuk!

Vind hier alle informatie die jij nodig hebt voor je spreekbeurt of werkstuk over graffiti en alles wat daar bij komt kijken! Geschreven door een professionele graffiti artiest die ruim 13 jaar ervaring heeft met graffiti spuiten.

Wat is graffiti?

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen, teksten, illustraties of logo’s die op openbare plekken met spuitbussen worden aangebracht. Het woord graffiti komt oorspronkelijk van het woord “graffiare”  en dat betekend krassen of kerven. Vrijwel overal waar je komt zie je wel graffiti’s je kunt het vinden in je stad, in de bus, op gebouwen, treinen en andere openbare plekken. Dit komt door het grote voordeel van de spuitbus en dat is dan je het heel eenvoudig aan kunt brengen op verschillende ondergronden.

Een van de oudste graffiti werken is al 3500 jaar oud, en was gekerfd in een muur in Egypte. Er staat “Ik ben erg onder de indruk van Farao Djoser’s Piramide”. Toch word het oude Griekse alfabet door veel mensen gezien als het echte eerste graffiti.

Later hebben hebben de Romeinen dit verder overgenomen en hun begonnen met het aankondigen van Gladiator spelen en politieke uitspraken op de muur. Deze zijn trouwens nog steeds te vinden in de Italiaanse steden Pompei & Rome! Ook de Vikingen deden aan graffiti, vanaf de 12e eeuw zijn hier ook nog gekerfde werken van te vinden!

KILROY WAS HERE? Tijdens de tweede wereld oorlog begon het een rage onder de Amerikaanse soldaten te worden om overal “ Kilroy was here” te plaatsen. Deze werd meestal dan ook voorzien van het mannetje Chad waarbij het lijkt alsof hij over de muur kijkt. Hij wordt overal ter wereld nog aangetroffen. Ben jij hem al wel is tegen gekomen?

Eind jaren 60 ontstond de eerst echte vorm van graffiti zoals we die nog steeds kennen. Het werd het onder de jongeren populair om met viltstift hun schuilnaam op treinstellen en metro’s te zetten. Na dat alle treinstellen vol “geschreven” waren, was het tijd voor de buiten muren. Omdat stiften hiervoor niet geschikt waren maarte ze de overstap naar verf, eerst met kwasten later met spuitbussen.

 Begin jaren 80 verscheen ook steeds meer graffiti in Europa. De sociale onrust, de onrust in de politiek, en de opkomende subculturen zoals punk en hiphop zorgde voor een aanzienlijk hoge graffiti activiteit.

TAKI 183

Wie is Taki 183? Graffiti spuiters over de gehele wereld weten over wie het gaat. De naam met wie het allemaal begon. TAKI was de eerste graffiti artiest die beroemd werd met het spuiten van graffiti.

In de zomer van 1969 verveelde Demetrius zich. Hij woonde in Harlem en met een groep Griekse kinderen begon hij op muren zijn bijnaam te schrijven. In het begin deed hij dit vooral in zijn eigen buurt. Demetrius schreef TAKI 183. Dat was zijn een combinatie van zijn bijnaam en het blok waarin hij woonde.

In 1970 begon TAKI aan de middelbare school en begon hij TAKI 183  in metro’s en andere plekken neer te zetten.

Toen hij begon te werken als bezorger in de binnenstad, bracht hij ook pakketten naar chique plaatsen zoals de Upper east Side. Hier hield hij vaak een doos tegen de lichte palen aan en gebruikte het als dekking terwijl hij zijn naam schreef.

Een van deze tags bleef niet onopgemerkt bij de New -York -Times-verslaggever, die TAKI thuis opspoorde. Op 21 juli 1971 werd het lot van TAKI bezegeld. “ TAKI 183 Spawns Pen Pals” stond er op de voorpagina van het Times artikel. Zo werd TAKI 183 de vader van het tegenwoordige graffiti. Zijn legende groeide en geruchten verspreidde dat TAKI zelfs een auto van de geheime dienst en het vrijheidsbeeld had getagt.

In de loop van de volgende vijf jaar groeide graffiti uit tot het punt waarop het een kleurrijke stijlvolle muurschildering werd. TAKI had hier verder geen interesse in. Hij was klaar met de graffiti en ging naar de universiteit.

Dit was niet het einde van graffiti, dit werd alleen maar groter en waaide niet veel later over naar Europa, dit kwam aan in Amsterdam en verspreide zicht verder uit over heel europa.

Wel of geen vandalisme?

Daar word vandaag de dag nog steeds over gediscussieerd. Ik denk dat het moeilijk te beantwoorden is. Ik denk dat het zowel wel als geen vandalisme kan zijn. Kijk een verfbus is alleen maar het middel. Hoe en waar het gebruikt word ligt in de handen van een heleboel individuelen.

Verder is mijn mening als graffiti artiest dat het begrip vandalisme onder het kapot/stuk maken van een object valt. Graffiti maakt niets kapot. Maar er kan wel worden gediscussieerd waar het wel en niet zou moeten gebeuren. Ook vind ik dat de plaats waar de graffiti wordt gezet ook bepalend is of iets wel of geen graffiti is.

Hoe zien we graffiti nu?

Zoals je waarschijnlijk niet ontgaan bent zien we nog steeds overal graffiti. En ik, Gilbert, ben van mening dat dit ook nooit zal ophouden. Dit kan gaan van slordige namen in een wchokje bij jou op school tot super coole gekleurde pieces op straat. Graffiti word op zekere hoogte meer geaccepteerd, dit komt omdat we nu niet alleen maar illegaal bezig zijn, maar ook legaal. Toch blijft het moeilijk om rond graffiti een goeie naam te krijgen. Want er zal nog steeds worden getagd, en op plekken worden gespoten waar dit niet mag. Toch is er licht aan het eind van de tunnel want… Steeds meer mensen krijgen ook door dat er ook hele mooie en vette dingen gedaan kunnen worden met graffiti.

Graffiti for You

Gilbert Graffiti spuiter workshop spreekbeurt
Gilbert aan het werk bij Graffiti for You

Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Graffiti for You. Ooit ben ik ook illegaal begonnen Dit heb ik een aantal jaren gedaan. Op en gegeven moment kreeg ik mijn eerste betaalde opdracht kreeg, dit maakte dat ik meer tijd kon besteden aan mijn graffiti en daardoor steeds beter werd.

Het illegale heb ik nu achter me gelaten. Uiteindelijk kon ik van mijn hobby mijn werk maken. Mijn werk bestaat uit het aanbrengen van graffiti’s. Dik kan zijn op slaapkamer muren, auto’s of campers, eigenlijk kun je op vrijwel elke ondergrond een graffiti plaatsen.

Daarnaast geef ik les in het spuiten van graffiti. Dit doe ik doormiddel van workshops. In twee uur tijd leer ik de deelnemers de basis van graffiti spuiten. Ook is het mogelijk om mij in te huren voor een demonstratie, zo heb ik wel eens op een bruiloft een graffiti schilderij gemaakt voor het bruidspaar. Omdat graffiti een maatwerk product is kun je het heel breed inzetten. En zolang je iets moois maakt vindt iedereen het ook echt gaaf!

Nog even wat graffiti termen, ken jij ze al?

  • TAGS: Deze zijn je vast al wel opgevallen, een snel aangebrachte handtekening met stift of spuitbus. Deze worden soms onder een piece gezet als een soort handtekening, maar ze worden ook gebruikt om territorium te vergroten. Hoe meer tags hoe meer bekendheid.
  • THROW UP; Een of meer letters bestaande uit eem simpele lijn. Deze wordt binnen 5 minuten gezet. Het heeft dezelfde functie als een tag, maar hierbij word er ook gelet op de style. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van eenvoudige ronde letters zodat dit snel te spuiten is.
  • PIECE; een graffiti werk met veel kleuren.
  • WILDSTYLE: Een 3 dimensionale schets, waarbij letters in elkaar overlopen, er gebruik wordt gemaakt van schaduw en eventueel meerdere kleuren. Idee is dat het ontwerp heel wild is en daardoor is de tekst vaak moeilijker te lezen.
  • MASTERPIECE; Dit is een piece met alles erop en eraan, achtergrond, mooie kleurovergang, details etc. Daaraast zie je dat heir ook vaak een cartoon of uitgebreide achtergrond bij wordt gemaakt.
  • BLOCKBUSTER; Grote eenvoudige blok-achtige letters. Deze worden vaak gezien met zilver/zwart. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Hier gaat het niet om originaliteid van de letters, maar hier geldt: “BIGGER IS BETTER”
  • SILVERPIECE; Een snel opgezette piece, zilver ingekleurd met zwarte buitenrand. Soms wordt hier nog een of twee extra kleuren aan toegevoegd.
  • STENCIL ART; Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stencil van papier of karton. Hierbij is de te maken tekening van te voren uitgeknipt/gesneden. Een bekende stencil kunstenaar is Banksy.
  • BITING; Het kopiëren van een style, letters of het idee van een andere artist.
YouTube kanaal van Graffiti for You, hier kun je nog veel meer informatie vinden.

Wat heb je nodig om graffiti te spuiten?

  • Oude kleren; Als je met professionele verf gaat werken is het handig om oude kleren aan te doen. De verf gaat namelijk niet uit je kleren.
  • Mondkapje; In de spuitbussen zitten dampen, deze zijn niet goed voor je gezondheid. Sta je langere tijd in de dampen dan kan dit schadelijk zijn. Draag daarom een stofmasker met koolstof filters.
  • Handschoenen; Hierdoor komt er geen verf op je handen, je kunt het er wel afwassen, maar voorkomen is beter.
  • Oppervlak om op te painten; Een muur, cardboard, papier, anything!
  • Een schetsblok; Heeeeel belangrijk, elke goede graffiti ontstaat eerst op papier.
  • Professionele verf; Neem voor het spuiten van graffiti een spuitbus die gemaakt is voor het spuiten van graffiti. De bussen bij een bouwmarkt of action zijn een stuk minder geschikt.
  • Verschillende Caps; Er zijn verschillende caps beschikbaar. De dike van de lijn, maar ook de hoeveelheid verf kun je beïnvloeden met een capje.

Handige tips voor als je net begint!

  1. Shake shake shake je spuitbus voordat je begint met graffiti spuiten. Hierdoor mengt het pigment met het oplosmiddel en krijg je de optimale kleur je spuitbus! Dit voorkomt ook dat je cap verstopt raakt.
  2. Testen! voordat je begint test je spuitbus even, je verf kan nog niet goed gemengd zijn daardoor kan het waterig of je heel korrelig zijn.
  3. Als de cap blokkeert tijdens het spuiten, is het vaak handig om de spuitbus even goed te schudden of door te spuiten met een fatcap.
  4. Als er teveel druk op je spuitbus staat kun je de fles ook even op de kop houden terwijl je spuit, hierdoor ontsnapt er alleen gas en geen verf dit verminderd de druk.
  5. Als het buiten kouder is zit er minder druk op de spuitbussen. Dit zorgt er ook voor dat de verf er langer over doet om te drogen, hierdoor zou je last kunnen krijgen van druppels/druipers in de verf.
  6. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de wind, deze kan invloed hebben op de nevel van de spuitbussen.
  7. Begin met de schets, kleur volledig in, en doe daarna pas je out-lines.

Wanneer is graffiti spuiten strafbaar?

De meeste gemeenten en steden in Nederland hebben speciale plekken waar je graffiti mag spuiten. Doe je dit toch op een plek waar het niet mag dan ben je strafbaar.

De straf kan verschillen met hoe erg de schade is etc, je kan een boete krijgen, naar HALT gestuurd worden, strafblad krijgen, en in sommige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Nog leuke vragen om aan de klas te stellen;

  1. Heeft een van jullie ervaring met het spuiten van graffiti?
  2. Vinden jullie dat graffiti een vorm van vandalisme is?
  3. Wat denken jullie dat tegenwoordig de mening is over graffiti?
  4. Is er een graffiti naam die jullie wel eens is opgevallen?
  5. Zouden jullie ooit willen graffiti spuiten?
  6. Vinden jullie dat graffiti legaal moet worden?