Project – Vasteland in Rotterdam

Sinds eind September 2023 is de Zalmhaven in Rotterdam twee mooie Graffiti kunstwerken rijker. Graffiti for You kreeg de mogelijkheid om in Rotterdam twee kunstwerken te maken langs de wanden van een groot kantorencomplex, de Vasteland. 

Waarom een graffiti kunstwerk?

De eigenaren van het pand genaamd Vasteland hadden een lange tijd last van illegale graffiti die op de zijwanden van het gebouw werd gespoten. Na vele klachten van de huurders en het telkens opnieuw overschilderen van deze wanden hebben wij hier een toffe oplossing voor gevonden, namelijk het maken van twee grote graffitikunstwerken langs de volledige breedtes van de zijwanden.

Een ongeschreven regel binnen de graffiti scene is dat je niet over elkaars kuntwerken heen werk. 

oude situatie Rotterdam graffiti for You

De ontwerpen – Zalmhaven 

Voor het ontwerp van de eerste wand was het de bedoeling er een werk van te maken met meerdere losstaande afbeeldingen, zodat de mensen die erlangs zouden lopen even de tijd nemen om stil te staan en te kijken naar wat er afgebeeld is. Bij dit ontwerp waren oude foto’s en een schets van de Zalmhaven en de Maastoren uit 1965 een grote inspiratiebron. Deze foto hing namelijk in de Maastoren. De Maastoren is de eerste hoge woontoren van Nederland, dit stukje Rotterdamse historie kon in het ontwerp natuurlijk niet ontbreken.

Met de inspiratie afbeeldingen zijn we tot een groot ontwerp gekomen. 

De ontwerpen – Zalmhaven 

Voor het ontwerp van de tweede wand was het naast de praktische functie ook de bedoeling de steeg wat op te fleuren. Voor dit ontwerp hebben wij om deze reden ook erg veel kleur gebruikt.

Op het ontwerp is een skyline van Rotterdam te zien, ingekleurd met felle oranje en rood tinten, met een vloeiende felblauwe achtergrond. In tegenstelling tot het eerste ontwerp is dit een groot geheel, dat in plaats van je stil laat staan je juist mee laat bewegen. Door de achtergrond word je meegenomen langs de kleurrijke graffiti terwijl je door de straat loopt. 

volledige ontwerp vasteland Graffiti for you

Het aanbrengen

Na de ontwerp fase is het tijd om de afbeeldingen aan te brengen op de muur. Dit doen we doormiddel van een Doodlegrid (uitleg HIER).

Zo sluiten we de week af op vrijdag met een biertje! 

Street art project rotterdam graffiti for You
Street art project rotterdam graffiti for You
Street art project rotterdam graffiti for You

Uitwerken van de muren

Opdracht gever Forward Real Estate B.V. graffiti project met Graffiti for You

Hier komt nog een reactie te staan van de opdracht

Tarish Navaradnam / Forward Real Estate B.V.

Uitwerken van de muren