Waar het allemaal begon..

Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje van Bert Mondria, hij is een projectmanager van het bouwbedrijf BAM. En hij was op dit moment bezig met het begeleiden van een groot project in Ermelo, de verbouwing van het gemeentehuis. Het doel is om het gemeente huis duurzamer en energie neutraal te maken. In het plan van aanpak was afgesproken dat de kinderen van Ermelo op een creatieve manier betrokken zouden raken met de verbouwing. Er was afgesproken dat hiervoor twee scholen in Ermelo geselecteerd zouden worden.
Dus nog even terug op het telefoontje van Bert, ik was onderweg en zat in de auto toen Bert mij belde met dit plan. Hij vroeg of ik het zag zitten om mee te helpen aan dit grote project. Plat gezegd ging hij over het geld, en ik zou de rest regelen. En zo was het afgesproken.

Bouw bedrijf Bam Ermelo graffiti for you project ermelo

Het plan:

Dus wat was nu eigenlijk het idee? Een bouwplaats kan wel een beetje een rommeltje zijn en om dat uit het zicht te krijgen worden er doeken op de hekken aangebracht. Die moeten eigenlijk gewoon opgevrolijkt worden! Er staat namelijk 80 meter aan ijzeren hekken om de verbouwing heen. En dit is natuurlijk niet erg leuk om tegen aan te kijken. En het idee is dus om deze 80 meter aan ijzer te veranderen in 80 meter creativiteit!
Ik ben toen samen met mijn stagiaire (Claire) naar de geselecteerde scholen in Ermelo gegaan en hier hebben we de eerste afspraken gemaakt. Het ging hier om de Koningin Juliana school en de Margriet school. Wij hadden afgesproken dat wij samen met de kinderen van de groepen zeven en acht (van beide scholen) iets leuks gingen maken. Maar hoe leuk is het als de kinderen niet alleen zouden helpen met graffiti spuiten, maar ook meedenken met het maken van de ontwerpen!

Op naar Ermelo!

Dus de eerste afspraken waren gemaakt Claire en ik zijn naar Ermelo gegaan en hebben hier een kleine demonstratie gegeven met graffiti. Hierbij hebben we uitgelegd hoe graffiti werkt, waarvoor je het kan gebruiken en hoe wij dit gaan inzetten. We hebben aan de kinderen gevraagd wat zij graag op de doeken zouden willen zien en wat zij vinden dat met Ermelo te maken heeft. Nadat de demonstratie afgelopen was zijn we verder gegaan met een teken workshop, hierbij kregen de jongeren kennis over hoe ze een graffiti moeten maken. Met die kennis konden ze aan de slag met het maken van de ontwerpen. 

Toen wij bij beide scholen waren geweest hadden wij bijna 100 verschillende kleurrijke ontwerpen , hiermee zijn we aan de slag gegaan om dit tot een geheel te maken. Veel groen, veel gezelligheid en duurzaamheid.

De voorbereiding!!

Toen wij de doeken geleverd kregen zijn wij aan de slag gegaan. Wij hebben de doeken opgehangen en zijn begonnen met de 80 meter lange kleurplaat op te zetten. De ontwerpen stonden op de doeken, nu nog saai en wit, maar helemaal klaar om gespoten te worden. 

Project Ermelo door Graffiti for You 4

Hehe, we kunnen eindelijk echt aan de slag!

Op 22 november gingen wij naar de eerste school; De koningin Juliana school. De hekken van BAM stonden al klaar. Wij hebben snel de doeken aan de gekke bevestigd. Daarna snel door naar de klas waar de jongeren niet konden wachten om aan de slag te gaan. Daar werd de groep verdeeld over de 5 doeken en kon er worden begonnen met het spuiten. Binnen een uur waren de doeken voor het grootste gedeelte ingekleurd. Heel veel enthousiasme!! De omstandigheden waren perfect, tijdens de tweede groep kwam de zon door en was het heerlijk om buiten aan de slag te gaan.

Op 29 november gingen wij naar de tweede school; de Margriet school. Nadat we ook hier de doeken hadden opgehangen gingen wij naar de eerste klas, groep 7.  Het was iets kouder vandaag maar dat deed niets af aan het enthousiasme. Ook hier werden de groepen verdeeld en kreeg iedereen zijn eigen stukje. Snel en nauwkeurig werd er gewerkt. De tweede groep, groep 8 ging ook aan de slag en hier zag je dat er goed werd samengewerkt. 

De laatste details.

De doeken waren ingekleurd maar nog lang niet af. In het atelier werden alle doeken weer opgehangen waarna de afwerking kwam. Alle lijnen werden bijgewerkt en hier en daar konden de kleuren vlakken ook wat extra aandacht gebruiken.
Op 6 december gingen wij na het inpakken van de auto door naar Ermelo. Het kwam de hele dag met bakken uit de hemel en met een gevoelstemperatuur van -1 graad waren we heel erg bij met de hulp van BAM. Alle doeken moesten stevig aan  hekken worden gehangen. Toen alle doeken hingen zagen wij zelf ook voor het eerst het complete geheel. En wat was het MEGA VET!! 

Na dat alle doeken hingen kwamen de 4 klassen naar de hal waar de onthulling plaats ging vinden, dit zouden we buiten bij alle hekken doen maar door het slecht weer hebben we dit binnen gedaan. Hier werd het eerste doek geopend samen met de wethouder Wouter Vogelsang, Bert Mondria en alle kinderen natuurlijk! Na de onthulling van het eerste deel konden de kinderen naar buiten gaan. Er waren veel ouders op af gekomen en trots lieten de kinderen zien welk deel zij hadden ontworpen of gespoten. 
Veel leuke, enthousiaste, en blije reacties! Na de groepsfoto met alle betrokkenen gingen de jongeren tevreden naar huis. Maar ik weet zeker dat ze hier nog vaak terug gaan komen om even hun zelf gespoten kunstwerk terug te kijken! 

Project Ermelo door Graffiti for You tweede dag twee

Het resultaat!

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekent?  neem contact met ons op!