Hoe is het om stage te lopen bij Graffiti for You?

Gilbert – Ook al lijkt het dat de stage periode nog maar net begonnen is ben ik al weer aan het zoeken naar een stagiaire voor de volgende stageperiode. Om een goed beeld te geven van het werk en het bedrijf heb ik Claire, mijn huidige stagiaire gevraag om dit in een blog te beschrijven.

Claire – Mijn eerste dag bij Graffiti for You was op 2 september, inmiddels zitten we in week 13 en het bevalt me heel erg goed! Ik kwam in aanraking met dit bedrijf door een oud stagiaire Sietske Vullings. Ik was nog zoekend naar een leuke stage, tot zij mij vertelde hoe vet ze het had gehad in haar stage periode. Toen was de keuze snel gemaakt!

Even voorstellen…

Ik ben Claire en zit in mijn derde jaar op het Cibap in Zwolle. Ik volg hier de opleiding restauratie-decoratie schilder. En zit in mijn een-na-laatste jaar. Voordat ik deze stage begon had ik geen ervaring met graffiti en ook geen idee hoe breed graffiti ingezet kon worden.

Nadat ik mijn brief en CV had opgestuurd mocht ik op gesprek komen, dit verliep goed en op op 2 september beginnen met mijn stage bij Graffiti for You. Op mijn eerste dag kreeg in rondleiding in het atelier. Waar alles lag, waar je verf aanvulde, waar de caps lagen en meer. Daarna ging ik mee naar mijn eerste opdracht; een stencil workshop op een middelbare school. Hierbij maak je aan de hand van zelf gesneden stencils een gaaf kunstwerk met graffiti.

Ervaring met graffiti?

Nee die had ik niet, Ik had wel eens met action spuitbussen in oude gebouwen wat gemaakt. maar dit is absoluut niet te vergelijken met de materialen die ze bij Graffiti for You gebruiken. Deze verf is dekkend en van betere kwaliteit. Ook is dit niet te vergelijken met schilderen of tekenen. Met graffiti kan je namelijk geen kleuren mengen. Ook is de afstand van je bus met je ondergrond erg belangrijk. Wil je een brede lijn moet je meer afstand houden dan als je een dunne lijn wilt. Ook is je snelheid belangrijk. en zo zijn er meer dingen.

Graffiti breed inzetten;

Voordat ik Graffiti for You kende had ik geen idee dat je graffiti op zo’n brede manier kon inzetten. Ik kende het van de straat, van graffiti-tags, en van mural-art. Maar had het nooit mee gekregen in de vorm van een workshop, een slaapkamer werk of zelfs op auto’s. Ik vond het erg leuk om te zien dat zelfs jonge kinderen iets gaafs konden creëren. Ook ga je er als stagiaire vanuit dat je niet bij elke stageplek meteen mee kan draaien in het werk. Maar de basis was snel op te pakken. Dat maken de workshops ook zo ontzettend leuk, veel denken het niet te kunnen en verbazen zich zelf vaak tijdens de workshops met wat ze gemaakt hebben.
Benieuwd wat wij allemaal maken? Bekijk dan deze link: KLIK!!

Geduld hebben met je werk

Ik heb wel geleerd dat bij graffiti de samenhang pas komt op het eind, bij de afwerking. Je maakt een schets, je kleurt de schets in, en dan je achtergrond. Pas als je alles hebt ingekleurd wordt alles omlijnd en komt je ontwerp weer helemaal naar voren.  In het proces zal je ontwerp misschien een beetje verdwijnen, je schetslijnen zullen misschien een beetje wegvallen en dus ook je letters. En je zult er dan eigenlijk op moeten vertrouwen dat hij bij de afwerking pas weer goed naar voren komt.

Stage lopen bij Graffiti for You

Dat was voor mij ook een leerproces, dat je moet wachten met het bijwerken. En je moet vertrouwen dat het uiteindelijk weer goed komt. Net zoals dat elke fout met graffiti te herstellen is. Je kan namelijk met elke kleur elke kleur overlappen. Met zwart over wit maar ook met wit over zwart.

Vertrouwen hebben in het proces

Wat ook leuk is aan graffiti is dat er geen leeftijd limiet aan vast zit. Als je een bus kan vasthouden dan kan je spuiten. Bij alle workshops zit er altijd iemand bij die denkt dat hij of zij het niet kan, of niet creatief genoeg is. En aan het eind van de workshops gaan ook die mensen met een super gaaf resultaat naar huis. Graffiti is namelijk geen sport, of vak waar je fouten mee kan maken. En natuurlijk schiet je wel is uit, ga je naast je lijnen of hou je je spuitbus iets te dichtbij en krijg je een druiper. Maar zoals ik net al noemde kan je eigenlijk geen fouten maken. Alles is te herstellen.

En ik denk dat als mensen dat eenmaal weten de druk er ook af is, want hoe fijn is het om ergens mee bezig te zijn wetende dat je geen fouten kan maken? Vind je je donkerblauwe letter toch niet zo mooi? Dan ga je er gewoon weer overheen met geel. Want zo makkelijk is het.

In deze stage…

In deze stage heb je veel variatie, je werkt met verschillende doelgroepen, verschillende workshops en verschillende locaties. Eigenlijk is vrijwel geen dag hetzelfde. Je kan een dag bezig zijn met ontwerpen maken voor slaapkamers, schetsen, en blogs schrijven. Of een dag onderweg zijn van slaapkamers tot workshops op locatie.  

Wat heb ik meegekregen?

Tijdens deze stage heb ik geleerd om georganiseerd te werken. Alles werd gepland, georganiseerd en gesorteerd. Als je bedrijf zo gevarieerd is zul je de dingen die je kan sorteren of in een routine kan doen inzetten. Dit scheelt namelijk tijd. Ook heb ik geleerd om erop te vertrouwen dat alles rondom graffiti te herstellen is. Tijdsgebonden te werken. Leren om te gaan met het programma photoshop. Mijn ideeën op te schrijven en in een plan te verwerken, klantgericht te werken, en omgang met verschillende doelgroepen.

Niet alleen een hobby, maar ook een onderneming

Ook leerde ik dat van een hobby je eigen bedrijf maken niet alleen bezig zijn met je hobby is, maar ook hard werken, veel ondernemen, veel reizen en boven al altijd 110% geven. Dit zie je goed terug bij Gilbert die is dagen lang bezig, soms staat hij ermee op en gaat die ermee naar bed. En dat is iets wat je niet moet onderschatten als je ooit graag een eigen bedrijf wil starten.

Het leukste bij de stage van Graffiti for You was voor mij echt de workshops. Ik vindt het echt leuk om met kinderen te werken. Dit komt denk ik ook omdat kinderen heel enthousiast zijn en dit ook echt aan alles laten merken. Tijdens mijn stage heb ik mee mogen doen met veel vette projecten. Spandoeken, slaapkamers, logo’s, kinderfeestjes, workshops, en zelfs een caravan.

Deze stage is een aanrader omdat;

Je er veel energie uithaalt, het een leerzame stage is ook naast het leren van het vak graffiti. Je hebt ontzettend veel variatie in je werk, je een leuke creatieve stage hebt, Er met jou ideeën & ontwerpen iets wordt gedaan. Je wordt behandeld als een werknemer. En daarnaast ook ervaart en leert hoe het is om in een bedrijf mee te draaien.

wat is handig om te kunnen/weten als je wil stage lopen bij Graffiti for You?

  • Je vind het leuk om met kinderen te werken.
  • Je bent klantgericht
  • Je bent creatief
  • Je bent in bezit van een laptop
  • Je bent in bezit van het adobe pakket
  • Je begrijpt de basis van photoshop
  • Je bent enthousiast!
  • Je bent niet camera-shy (ivm social media)

Ben je geïnteresseerd in een stage bij Graffiti for You?

Stuur een mail en vertel wie je bent, (Geen CV, tenzij je een heel mooie hebt) en motivatie naar; info@graffitiforyou.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *