Graffiti; Vandalisme of Kunst!?

Als je deze vraag aan mensen stelt, of hem opzoekt op het internet krijg je een hele boel verschillende antwoorden. De een vind graffiti een prachtige vorm van kunst terwijl de ander het als vandalisme beschouwd. De scheidingslijn tussen deze twee totaal verschillende antwoorden is echter maar klein. Hierbij neem ik niet alleen de persoonlijke mening, maar ook de kunstvorm mee in mijn vraag. Denk hierbij aan de plek, de kunstvorm zelf, maar ook is de mening van de mensen zelf is hierin belangrijk. De een zal bij graffiti denken aan een prachtig gekleurde Street art, terwijl de ander denkt aan zijn onder gekalkte deur.

mijn mening

Zelf denk ik dat het ook je manier van kijken is. Voor mij persoonlijk is graffiti een heel breed concept. Graffiti kan een spreekbuis zijn, een manier om belangrijke kwesties aan het licht te brengen, je een ander perspectief te geven, het opvrolijken van plekken, maar bij graffiti horen ook de tags op de illegale plekken. Zelf denk ik dat het ook je manier van kijken is. Voor mij persoonlijk is graffiti een heel breed concept. Graffiti kan een spreekbuis zijn, een manier om belangrijke kwesties aan het licht te brengen, je een ander perspectief te geven, het opvrolijken van plekken, maar bij graffiti horen ook de tags op de illegale plekken. Ik geloof dat er veel mensen zijn die de grote graffiti stukken onderscheiden van de losse tags (het afbakenen van territorium met je naam). Ook denk ik dat er een groot deel hangt aan eigen mening. Sommigen zullen een grote gekleurde graffiti op een groot grijs flatgebouw een toevoeging aan de omgeving vinden. Terwijl anderen het mooi vonden zoals het was.

De mensenmening

Online zijn er ook veel verschillende meningen over graffiti te vinden. Mensen vinden het taggen over het algemeen helemaal niks. Terwijl ze over de grote kleurrijke werken lovend spreken. Ook de plek is een belangrijke factor voor de meeste mensen. Maar laten we even terug gaan naar de betekenis van kunst. Want wanneer valt iets onder kunst? Kunst is iets wat je aan het denken zet, iets wat je intrigeert, verrast of je boos maakt. Kunst is er om emoties op te roepen en om over te discussiëren. Dus als jij een mooie mural art ziet, of een trein die onder is gespoten en je voelt hier iets bij, of je discussieert hier over met een vriend valt het “ technisch” gezien onder kunst.. toch? Ik begrijp dat deze manier van kijken vreemd kan zijn. Maar het is wel iets waar veel mensen niet bewust van zijn. Waarom valt alles wat in een gebouw, achter glas onder kunst, maar zou iets dat buiten en openbaar op een muur gemaakt is niet in dezelfde categorie kunnen vallen?

TAKI 183

Klik hier om meer over TAKI 183 te weten te komen!

Graffiti is in zijn vroege jaren begonnen met TAKI waar ik het in een van de vorige post over heb gehad. TAKI is eigenlijk het taggen begonnen, en dat balletje is gaan rollen. Omdat veel mensen het taggen als vandalisme ervaren. Heeft dit waarschijnlijk gezorgd voor de negatieve associatie.

Ik denk dat er altijd een taboe voor graffiti zal blijven bestaan. Of jij nu een graffiti fanaat bent of juist helemaal niet. Misschien helpt het je de volgende keer als je graffiti ziet te denken; wat zou ik ervan vinden als het op papier zou staan?

Een antwoord…

Verder, heb ik geen duidelijk antwoord op je vraag. Ik denk dat graffiti een brede kunstvorm is die zowel buiten als binnen, legaal als illegaal zal blijven doorgaan. Mensen zullen er over blijven praten en discussiëren want de meningen over graffiti lopen nou eenmaal ver uiteen. Je zou dus kunnen zeggen dat het onder beide categorieën valt.

Ik denk dat bij Graffiti for You het taboe bij veel mensen ook doorbroken wordt tijdens de workshops. Doordat je er zelf een positieve ervaring mee hebt creëer je onbewust ruimte om er ook het goede in te zien. In mijn vorige blog lees je over een groot project dat ik heb gedaan in Ermelo. Hier wordt ook veel getagt. Er was hier dus een slechte associatie met graffiti. Deze hebben wij hopelijk ook een beetje kunnen doorbreken door te laten zien hoe je graffiti ook kunt inzetten! Benieuwd naar het project in Ermelo? Klik dan hier!

En wat is jou mening over graffiti? is het vandalisme of kunst? Laat het weten in de reacties!

Antwoord alleen aan “Graffiti; Vandalisme of Kunst!?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *