Graffiti spreekbeurt

Vind hier alle informatie die jij nodig hebt voor je spreekbeurt over graffiti en alles wat daar bij komt kijken!

WAT IS GRAFFITI?

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen, teksten, illustraties os logo’s die op openbare plekken met spuitbussen worden aangebracht. Het woord graffiti komt oorspronkelijk van het woord “graffiare”  en dat betekend krassen of kerven. Vrijwel overal waar je komt zie je wel graffiti je kunt het vinden in je stad, in de bus, op gebouwen, treinen en andere openbare plekken. Dit komt door het grote voordeel van de spuitbus en dat is dan je het heel eenvoudig aan kunt brengen op verschillende ondergronden.

Een van de oudste graffiti werken is al 3,500 oud, en was gekerfd in een muur in Egypte. Er staat “ Ik ben erg onder de indruk van Farao Djoser’s Piramide”. Toch word het oude Griekse alfabet door veel mensen gezien als het echte eerste graffiti.

Later hebben hebben de Romeinen dit verder overgenomen en hun begonnen met het aankondigen van Gladiator spelen en politieke uitspraken op de muur. Deze zijn trouwens nog steeds te vinden in de Italiaanse steden Pompei & Rome! Ook de Vikingen deden aan graffiti, vanaf de 12e eeuw zijn hier ook nog gekerfde werken van te vinden!

KILROY WAS HERE? Tijdens de tweede wereld oorlog begon het een rage onder de Amerikaanse soldaten te worden om overal “ Kilroy was here” te plaatsen. Deze werd meestal dan ook voorzien van het mannetje Chad waarbij het lijkt alsof hij over de muur kijkt. Hij wordt overal ter wereld nog aangetroffen. Ben jij hem al wel is tegen gekomen?

Eind jaren 60 ontstond de eerst echte vorm van graffiti zoals we die nog steeds kennen. Het werd het onder de jongeren populair om met viltstift hun schuilnaam op treinstellen en metro’s te zetten. Na dat alle treinstellen vol “geschreven” waren, was het tijd voor de buiten muren. Omdat stiften hiervoor niet geschikt waren maarte ze de overstap naar verf, eerst met kwasten later met spuitbussen.

 Begin jaren 80 verscheen ook steeds meer graffiti in Europa. De sociale onrust, de onrust in de politiek, en de opkomende subculturen zoals punk en hiphop zorgde voor een aanzienlijk hoge graffiti activiteit.

TAKI 183

Wie is Taki 183? Graffiti spuiters over de gehele wereld weten over wie het gaat. De naam met wie het allemaal begon. TAKI was de eerste graffitiartiest die beroemd werd met het spuiten van graffiti.

In de zomer van 1969verveelde Demetrius zich. Hij woonde in Harlem met een groep Griekse kinderen zoals hij zelf. De bende : savage Nomads” had een kantoor op steenworp afstand. Maar de lokale bevolking had hier geen last van. Een kind in Inwood 20 blokken ten Noorden schreef zijn naam en straat nummer: jULIO 204. Demetrius en zijn vriend vonden dit best wel cool en besloten dit ook te gaan doen. Demetrius schreef TAKI. Een verkleinwoord van zijn straat en een aantal griekse namen.

In 1970 begon TAKI aan de middelbare school en begon hij TAKI 183  in metro’s en andere plekken neer te zetten.

Toen hij begon te werken als bezorger in de binnenstad, bracht hij ook pakketten naar chique plaatsen zoals de Upper east Side. Hier hield hij vaak een doos tegen de lichte palen aan en gebruikte het als dekking terwijl hij zijn naam schreef.

Een van deze tags bleef niet onopgemerkt bij de New -York -Times-verslaggever, die TAKI thuis opspoorde. Op 21 juli 1971 werd het lot van TAKI bezegeld. “ TAKI 183 Spawns Pen Pals” stond er op de voorpagina van het Times artikel. Zo werd TAKI 183 de vader van het tegenwoordige graffiti. Zijn legende groeide en geruchten verspreidde dat TAKI zelfs een auto van de geheime dienst en het vrijheidsbeeld had getagt.

In de loop van de volgende vijf jaar groeide graffiti uit tot het punt waarop het een kleurrijke stijlvolle muurschildering werd. TAKI had hier verder geen interesse in. Hij was klaar met de graffiti en ging naar de universiteit.

WEL OF GEEN VANDALISME?

Daar word vandaag de dag nog steeds over gediscussieerd. Ik denk dat het moeilijk te beantwoorden is. Ik denk dat het zowel wel als geen vandalisme kan zijn. Kijk een verfbus is alleen maar het middel. Hoe en waar het gebruikt word ligt in de handen van een heleboel individuelen.

Verder is mijn mening als graffiti artiest dat het begrip vandalisme onder het kapot/stuk maken van een object valt. Graffiti maakt niets kapot. Maar er kan wel worden gediscussieerd waar het wel en niet zou moeten gebeuren. Ook vind ik dat de plaats waar de graffiti wordt gezet ook bepalend is of iets wel of geen graffiti is.

Hoe zien we graffiti nu?

Zoals je waarschijnlijk niet ontgaan bent zien we nog steeds overal graffiti. Dit kan gaan van slordige namen in een wchokje bij jou op school tot super coole gekleurde pieces op straat. Graffiti word op zekere hoogte meer geaccepteerd, dit komt omdat we nu niet alleen maar illegaal bezig zijn, maar ook legaal. Toch blijft het moeilijk om rond graffiti een goeie naam te krijgen. Want er zal nog steeds worden getagd, en op plekken worden gespoten waar dit niet mag. Toch is er licht aan het eind van de tunnel want… Steeds meer mensen krijgen ook door dat er ook hele mooie en vette dingen gedaan kunnen worden met graffiti.

Graffiti For You

Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Graffiti for You. Ooit ben ik ook illegaal begonnen. Totdat ik mijn eerste betaalde opdracht kreeg. Uiteindelijk kon ik van mijn hobby mijn werk maken. Ik maak nu zelfs pieces op slaapkamers, evenementen, en ik geef workshops!

Nog even wat graffiti termen, ken jij ze al?

 • TAGS: Deze zijn je vast al wel opgevallen, een snel aangebrachte handtekening met stift of spuitbus. Deze worden soms onder een piece gezet als een soort handtekening, maar ze worden ook gebruikt om territorium te vergroten. Hoe meer tags hoe meer bekendheid.
 • THROW UP; Een of meer letters bestaande uit 1 lijn. Deze wordt binnen 1 minuut gezet. Het   heeft dezelfde functie als een tag, maar hierbij word er ook gelet op de style.
 • WILDSTYLE: een 3 dimensionale schets, waarbij letters in elkaar overlopen, er gebruik wordt gemaakt van schaduw en eventueel meerdere kleuren. (meer style/moeite dan een wildstyle)
 • PIECE; een graffitiwerk met veel kleuren.
 • MASTERPIECE; een piece met alles erop en eraan, achtergrond, mooie kleurovergang, details etc.
 • BLOCKBUSTER; Meestal de naam van een groep of crew, meestal grote blok-achtige letters. Deze worden vaak gezien met zilver/zwart. Maar dit hoeft niet zo te zijn.
 • SILVERPIECE; snel opgezette piece, zilver ingekleurd met zwarte buitenrand.
 • STENCIL ART; Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stencil van papier of karton. Hierbij is de te maken tekening van te voren uitgeknipt/gesneden.
 • BITING; Het kopieren van een style, letters of het idee van een andere artist.

WAT HEB JE NODIG OM GRAFFITI TE SPUITEN?

Oude kleren; Als je met professionele verf gaat werken is het handig om oude kleren aan te doen. De verf gaat namelijk niet meer uit je kleren.

Mondkapje; Dit is niet een must, maar de verf heeft meestal een sterke geur, en de verf nevelt.

Handschoenen; Hierdoor komt er geen verf op je handen dit minimaliseerd het negatieve effect op je gezondheid.

Oppervlak om op te painten; Een muur, cardboard, papier, anything!

Een schetsblok; als je niet gaat taggen maar echt een mooi piece wil zetten is het misschien handig om van te voren je idee te schetsen.

Professionele verf; Natuurlijk kan het ook met de verf van de action maar deze is meestal niet dekkend en zal niet lang blijven zitten, eindstand; een minder mooi resultaat!

Verschillende Caps; als je net begint is dit misschien geen must. Maar er zijn verschillende kopstukjes die er voor zorgen dat je lijn dik of juist dun word. Hier zijn ook trucjes voor!

HANDIGE TIPS VOOR ALS JE NET BEGINT!

 1. Shake shake shake je spuitbus voordat je begint met graffiti spuiten. Hierdoor mengt het pigment met het oplosmiddel en krijg je de optimale kleur je spuitbus!
 2. Spuit met een nieuwe fles altijd even ergens op voor je begint. Soms is de verf wat dikker in het begin.
 3. Als de cap blokkeert tijdens het spuiten, is het vaak handig om de spuitbus even goed te schudden of door te spuiten met een fatcap.
 4. Als er teveel druk op je spuitbus staat kun je de fles ook even op de kop houden terwijl je spuit, dit verminderd de druk.
 5. Als het buiten kouder is zit er minder druk op de spuitbussen. Dit zorgt er ook voor dat de verf er langer over doet om te drogen, hierdoor zou je last kunne krijgen van druppels in je verf.
 6. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de wind, deze kan invloed hebben op de nevel van de spuitbussen.
 7. Begin met de schets, kleur volledig in, en doe daarna pas je out-lines.

WANNEER IS HET NOU STRAFBAAR OM GRAFFITI TE SPUITEN?

De meeste gemeenten in Nederland hebben speciale plekken waar je graffiti mag spuiten. Doe je dit toch op een plek waar het niet mag dan ben je strafbaar.

De straf kan verschillen met hoe erg de schade is etc, je kan een boete krijgen, naar HALT gestuurd worden, strafblad krijgen, en in sommige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen.

NOG LEUKE VRAGEN OM AAN DE KLAS TE STELLEN;

 1. Heeft een van jullie ervaring met het spuiten van graffiti?
 2. Vinden jullie dat graffiti een vorm van vandalisme is?
 3. Wat denken jullie dat tegenwoordig de mening is over graffiti?
 4. Is er een graffiti naam die jullie wel eens is opgevallen?
 5. Zouden jullie ooit willen graffiti spuiten?
 6. Vinden jullie dat graffiti legaal moet worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *